Η λερωμένη φωλία των άγιων φωστήρων της γνώσης

Αφίσα που κολλήθηκε και κείμενο που μοιράστηκε στις σχολές μας και τη ΣΘΕ ενάντια στους φωστήρες του ελληνικού πανεπιστημίου και τις αυταρχικές πρακτικές τους.

 

Η λερωμένη φωλιά των άγιων φωστήρων της γνώσης

Πολλοί/ες από εμάς έχουμε κοπεί σε μάθημα αδικαιολόγητα μαζί με ένα μεγάλο ποσοστό συμφοιτητών/τριών μας, χωρίς να έχουμε καν την δυνατότητα να ξαναδούμε το γραπτό μας ή έχουμε βιώσει τον εξευτελισμό στο αμφιθέατρο γιατί αργήσαμε λίγο στο μάθημα/εργαστήριο ή γιατί ρωτήσαμε κάτι “χαζό”. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, κάποιοι καθηγητές εκμεταλλεύονται την θέση τους για να μας φερθούν, λεκτικά και όχι μόνο, σεξιστικά. Κάθε φορά που μπλοκάρουμε την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστήμιου, γιατί δεν γουστάρουμε να εντατικοποιούμαστε για να πάρουμε ένα χαρτί που θα μας οδηγήσει στην ανεργία, αυτοί οι καθηγητάδες είναι απέναντι μας με ένα ύφος του στυλ “εδώ κουμάντο κάνουμε εμείς” και καλό είναι να το βουλώνουμε γιατί αλλιώς είτε θα φέρουν τους μπάτσους, είτε θα αρχίσουν να κλαίγονται σε ΜΜΕ και κοινωνικά μέσα δικτύωσης για να συσπειρώσουν ό,τι αντιδραστικό στοιχείο υπάρχει εντός των σχολών. Πρόσφατα παραδείγματα η εισβολή μπάτσων στο άσυλο κατ’ εντολή του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ για την προστασία εκδήλωσης για το μεταναστευτικό που πραγματοποιούνταν από ένα συρφετό ΜΚΟ και καθηγητών και την επίθεση του Συρίγου(καθηγητή που αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης δίκτυο 21 και κατά καιρούς έχει επιτελέσει σε διάφορες θέσεις μέσα στο κράτος που αφορούν την εξωτερική πολιτική του)  σε φοιτητή στο Πάντειο. 
Ας μην νομίζουμε ότι όσοι καθηγητές κάνουν τα παραπάνω είναι απλά κάποιοι κακοί ή κομπλεξικοί άνθρωποι. Ξέρουν πολύ καλά τη θέση τους και το ρόλο τους μέσα στο πανεπιστήμιο που δεν είναι άλλος από αυτόν της πειθάρχησης των φοιτητών, ώστε στο μέλλον να είναι “καλοί” και “ήσυχοι” εργαζόμενοι στη σκατοδουλειά που πιθανόν θα βρουν. Αυτή η σκατοδουλειά μπορεί μάλιστα να είναι αυτή του διδακτορικού ή του ερευνητή που στην ουσία σημαίνει ότι θα είναι υπηρέτης κάποιου ακαδημαϊκού  με αντάλλαγμα ένα χαρτζιλίκι. Επίσης, ξέρουν πολύ καλά ότι μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, συγγραμμάτων και διάφορων άλλων κονδυλίων, και όχι μόνο, μπορούν να βγάλουν τρελά φράγκα μέσα στον αποκαλούμενο “ναό της γνώσης”. 
Από τις έρευνές για τη σχεδίαση του φράκτη του Έβρου και την εγκατάσταση θερμικών καμερών από το ΕΜΠ μέχρι την φαρμακευτική και τις spin-off εταιρίες που κονομάνε τρελά από την σχεδόν απλήρωτη εργασία των φοιτητών οι καθηγητές σχεδόν πάντα έχουν ένα δεύτερο(και ένα τρίτο πολλές φορές) εισόδημα εκτός του, διόλου μικρού, βασικού τους μισθού. Υπάρχουν όχι και τόσο “νόμιμες” δουλειές  που κάνουν αυτά τα καθάρματα. Ένα από αυτά είναι το παράνομο μπάζωμα μέρους του δάσους της πανεπιστημιούπολης, που δεν χρειάζεται και πολύ να καταλάβεις ότι για να περάσουν τόσα φορτηγά με τόνους μπάζα από την φυλασσόμενη με security (άλλη μια κερδοφόρα μπίζνα εντός του πανεπιστημίου) πύλη θα πρέπει να υπάρχει εξουσιοδότηση τουλάχιστον σε επίπεδο αντιπρύτανη. 
Εμείς λοιπόν, ως μέρος του ανταγωνιστικού κινήματος μέσα στο πανεπιστήμιο, βρίσκουμε τα συμφέροντα μας απέναντι από κάτι τέτοια καθάρματα και θα είμαστε κάθε μέρα εδώ για να εναντιωνόμαστε στις μπίζνες τους και για να τους υπενθυμίζουμε ότι οι σχολές δεν είναι τσιφλίκι τους να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν αισθανόμαστε υπόχρεοι και υπόχρεες σε αυτούς λες και είναι οι “φωστήρες της γνώσης” για να ανεχθούμε οποιαδήποτε υποτιμητική ή σεξιστική συμπεριφορά. Συλλογικά χτίζουμε μέσα στο πανεπιστήμιο εκείνες τις κοινότητες αγώνα που είναι ανταγωνιστικές και επικίνδυνες για τους από πάνω.

Να μην συνηθίσουμε την βρωμιά του Ελληνικού Πανεπιστημίου και των φωστήρων του.

Κάθε πράξη καθηγητικής αυθαιρεσίας να απαντιέται όπως της αρμόζει.

Το κείμενο σε pdf

Η αφίσα σε pdf