Αντισεξιστική παρέμβαση για τις παραβιαστικές κινήσεις στα ΜΜΜ

Μία για όλες, όλες για μία, στο δρόμο να τσακίσουμε την πατριαρχία

Πριν από λίγες εβδομάδες φοιτήτρια του ΕΚΠΑ καθώς έφευγε από τη σχολή της έπεσε θύμα σεξιστικής επίθεσης από οδηγό του 608. Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που κοπέλες δεχόμαστε σεξιστικές συμπεριφορές στην καθημερινότητά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οδηγοί/επιβάτες, άντρες καθημερινοί, που νομίζουν ότι μπορούν να επιβληθούν πάνω στα σώματά μας. Πιο συγκεκριμένα, στις λεωφορειακές γραμμές 608 και 250 που αναγκαζόμαστε ως φοιτήτριες και εργαζόμενες να χρησιμοποιούμε καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωπες με χυδαία βλέμματα, παραβιαστικά αγγίγματα και ανεπιθύμητα σχόλια.

Βέβαια, δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα μιας και όλα αυτά που βιώνουμε στα Μ.Μ.Μ. είναι μία μικρή μόνο δόση της συνολικής καταπίεσης που υφιστάμεθα ως θηλυκότητες. Βιώνουμε την αντικειμενοποίηση και την υποτίμηση της γυναικείας υπόστασης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας. Στους χώρους εργασίας, στις σχολές και όπου κυκλοφορούμε, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ούτε με τους συναδέλφους, ούτε με τους συμφοιτητές μας, πάρα μόνο με τους εκμεταλλευτές μας. Δεν ανεχόμαστε βγαίνοντας από το σπίτι να αισθανόμαστε μια συνεχή απειλή, να σκεφτόμαστε την κάθε μας κίνηση μην τυχόν θεωρηθεί «προκλητική» και να πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση. Όπου κι αν είμαστε θα ντυνόμαστε όπως θέλουμε, θα κυκλοφορούμε όπως γουστάρουμε και κανείς δε θα τολμάει να απλώνει χέρι πάνω μας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι η πατριαρχική επιβολή πέρα από τις γυναίκες εκφράζεται και σε άτομα που αποκλίνουν απ’ το κοινωνικά αποδεκό πρότυπο του άντρα, τρανς άντρες, τρανς γυναικές, gay άντρες. Υπερασπιζόμενες όλες τις ταυτότητες/σεξουαλικότητες, λοιπόν, επιλέγουμε να πολιτικοποιήσουμε τα βιώματά μας, να συλλογικοποιήσουμε τις δράσεις μας και να αντιδρούμε όταν είμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Παλεύουμε για να μην αισθάνεται καμία μόνη και διεκδικούμε το χώρο που μας αξίζει. Έχουμε η μία την άλλη.

Στο τρένο, στο μετρό, στο λεωφορείο, όποιος απλώνει χέρι θα φεύγει με φορείο

Και βράδυ και πρωί και μόνες και μαζί, στο διάολο να στείλουμε τον κάθε σεξιστή

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικομαθηματικού

Το κείμενο σε PDF:
FMS