Εμείς, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών βρισκόμαστε σε απεργία από τη Δευτέρα 12/11, για να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νόμου 4093/2012, ο οποίος θέτει το πλαίσιο για τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα με 150.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2015.
Μαζί με τους εργαζόμενους άλλων φορέων του δημόσιου τομέα, έχουμε ήδη καταφέρει να μπλοκάρουμε την υλοποίηση των προβλεπόμενων ρυθμίσεων στο χρόνο που προέβλεπε ο νόμος. Οι συνεχείς αναδιπλώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι καθυστερήσεις, οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες του υπουργού για συλλογή των στοιχείων που δεν έχουν αποσταλεί από τις υπό κατάληψη διευθύνσεις διοικητικού, δεν οφείλονται σε τίποτα άλλο παρά στη δική μας κινητοποίηση.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
Οι απολύσεις στη βάση του νόμου, που τροποποιήθηκε 5 φορές μέσα σε 8 μέρες από τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ με εγκυκλίους και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, θα γίνουν αρχικά οριζόντια (Υποπαράγραφος Ζ.4):
- Με την άμεση κατάργηση των θέσεων ΔΕ Διοικητικού, Διοικητικού-Οικονομικού, Διοικητικού-Λογιστικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων ΙΔΑΧ που δεν έχουν προσληφθεί με γραπτό διαγωνισμό, στη βάση ποσοτικών κριτηρίων (πάνω από 10 ανά φορέα, κάτω από 25% του προσωπικού των παραπάνω ειδικοτήτων ανεξάρτητα από εκπαιδευτική κατηγορία, κάτω από 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού του φορέα -συμπεριλαμβανομένων των μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ)
- Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, 4.000 εργαζόμενοι εμπίπτουν στη ρύθμιση, όπως αυτή έχει μέχρι στιγμής. Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνει ότι η ρύθμιση αφορά 161 εργαζόμενους (Α.Π.Θ. 90, Παν. Αιγαίου 37, Παν. Ιωαννίνων 20, Πάντειο 14). Για τα 5 ΤΕΙ που εμπίπτουν δε δίνεται επισήμως ο αριθμός των συναδέλφων (24 εργαζόμενοι μόνο στο ΤΕΙ Πειραιά)
- Για όσους εμπίπτουν στη ρύθμιση επίκειται η «διαθεσιμότητα» για 1 έτος, με 75% του βασικού μισθού. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μεταταχθούν εκουσίως ή υποχρεωτικά (εάν κι εφόσον υπάρχουν θέσεις και βάσει πάντα της ρύθμισης 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις) ή προσωρινά (στην καλύτερη περίπτωση, γίνονται περιφερόμενοι ανά την επικράτεια συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου). Εάν αρνηθούν απολύονται. Εάν περάσει 1 χρόνος χωρίς μετάταξη πάλι απολύονται.
Όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα ο νόμος, οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ δεν εμπίπτουμε στη συγκεκριμένη διάταξη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αιτία εφησυχασμού, διότι βρισκόμαστε στην έναρξη του κύκλου των απολύσεων
που θα διαρκέσει τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια, στη βάση: 1. άλλων ρυθμίσεων του νόμου 4093, 2. κατάργησης/συγχώνευσης οργανισμών/φορέων, 3. ατομικής αξιολόγησης και 4. ανάθεσης σημαντικού μέρους των λειτουργιών του δημοσίου σε ιδιώτες.
ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
- Ξεκινάει άμεσα η διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων-μετακινήσεων χωρίς γεωγραφικό περιορισμό (Πρόγραμμα «Κινητικότητα»), η άρνηση των οποίων συνεπάγεται την άμεση απόλυση του εργαζόμενου. Με τις μετατάξεις, η σχέση εργασίας των μόνιμων υπαλλήλων μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, ενώ η νέα θέση μπορεί να είναι κατώτερης κατηγορίας (Υποπαράγραφος Ζ.1).
- Ο νέος πειθαρχικός κώδικας έρχεται να θέσει υπό ομηρία τους εργαζόμενους στο δημόσιο: αρκεί η άσκηση πειθαρχικής δίωξης για να επιβληθεί το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων από οποιονδήποτε «πειθαρχικώς προϊστάμενο» για οποιοδήποτε παράπτωμα (ακόμη και για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»…), ακόμη και πριν επιληφθεί το πειθαρχικό συμβούλιο. Σε περίπτωση μη έγκαιρης γνωμοδότησης του πειθαρχικού συμβουλίου ο υπάλληλος τίθεται σε αργία ακόμη και χωρίς γνωμοδότηση (Υποπαράγραφος Ζ.3.2.4)
- Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και υπηρεσιών προχωράνε άμεσα σε όλο το δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι διαδικασίες αυτές που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης κατά 30%, επισπεύδονται. Ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ, τις προτάσεις τους για το λεγόμενο «εσωτερικό εξορθολογισμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (σχέδιο ΑΘΗΝΑ) έως την 1η Δεκεμβρίου. Οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις τμημάτων/ιδρυμάτων θα οδηγήσουν σε απολύσεις εκατοντάδων εργαζόμενων. Εργαζόμενοι (μόνιμοι ή ΙΔΑΧ) των οποίων οι θέσεις (προσωποπαγείς ή οργανικές) θα χαθούν μετά από συγχωνεύσεις/καταργήσεις υπηρεσιών/φορέων τίθενται σε «διαθεσιμότητα».
- Τα μνημόνια 1 και 2, που είναι ήδη νόμοι του κράτους, και η αιτιολογική έκθεση του ν.4093 αναφέρονται σε 2.000 απολύσεις το 2012 και 25.000 το 2013 (πάνω από 2.000 εργαζόμενοι το μήνα…)
- Ο προϋπολογισμός του 2013 προβλέπει μείωση κατά 83 περίπου εκατ. € των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις στον πανεπιστημιακό τομέα (και 25 εκατ. στον τεχνολογικό). Πέρα από τις μειώσεις στις απολαβές εργαζόμενων και συνταξιούχων, η μείωση αυτή δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε απολύσεις
Το «πλεόνασμα» σε υπαλλήλους θα προκύψει με τη μεταβίβαση μεγάλου μέρους των λειτουργιών του δημοσίου σε ιδιώτες και θα οδηγήσει στην αντικατάσταση μονίμων ή ΙΔΑΧ με χαμηλά αμειβόμενους, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους με
- ολιγόμηνες συμβάσεις, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, «ενοικιαζόμενους» από εργολάβους. Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, πέρα από όσες δραστηριότητες περνάνε ήδη σε ιδιωτικές εταιρείες (καθαριότητα, φύλαξη), σειρά προγραμμάτων ενισχύουν την τάση μεταβίβασης ακόμα και μέρους του διοικητικού έργου.
ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΗΔΗ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ
Η απόλυση σε διαφορετικές φάσεις στοχεύει στη διάσπαση του σώματος των εργαζομένων σε πολλές κατηγορίες, προκειμένου, μέσω της μεθόδου του «διαίρει και βασίλευε», κάποιοι να διατηρήσουν τις ψευδαισθήσεις τους ότι οι ίδιοι δε θίγονται. Μέχρι να θιγούν. Με τον πρώτο εργαζόμενο που θα απολυθεί από το δημόσιο, θα ανοίξει η πόρτα της εξόδου για όλους μας.
Σε ένα περιβάλλον όπου σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν, το να πιστεύουμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνει αλώβητη δεν μπορεί παρά να είναι φενάκη.
Από τις 11/11, δήμοι, περιφέρειες, υπουργεία, γενικές γραμματείες, διοικήσεις, ΑΕΙ-ΤΕΙ βρίσκονται σε απεργίες και καταλήψεις διαρκείας για να μη φύγουν στοιχεία, για να μην απολυθεί κανείς.
Το γεγονός ότι το ΥΔΜΗΔ αναγκάστηκε με νέα εγκύκλιο (21/11) να ξαναζητήσει από τους φορείς να στείλουν στοιχεία σημαίνει ότι οι μέχρι σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις στο δημόσιο τομέα έφεραν ένα πρώτο αποτέλεσμα, δυσκολεύοντας τη διαδικασία των απολύσεων.
Συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα για την ανατροπή του νόμου 4093, αλλά και συνολικά της μνημονιακής πολιτικής του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού που επιδιώκει την υπέρβαση της κρίσης πάνω από τα πτώματά μας, λεηλατώντας τη ζωή μας. Συμμετέχουμε όλοι μαζικά και αποφασιστικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Συλλόγου μας στη βάση των αγωνιστικών αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεών. Συντονίζουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Όλοι πλήττονται εξίσου.