ΚΑΤΑΛΗΨΗ στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Την Δευτέρα 27/11/2017 πραγματοποιήσαμε κατάληψη στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κατάληψη του  ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Το κείμενο που διάζονταν στην μικροφωνική και μοιράζοντας σε όλη τη διάρκεια της κατάληψης είναι το ακόλουθο.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ !

Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα υποδεικνύει με κυνική διαύγεια την, ολοένα και εντεινόμενη, επίθεση κράτους-αφεντικών στις ανάγκες μας. Μια επίθεση που δεν γινόταν να αφήσει ανέγγιχτο τον χώρο του πανεπιστημίου. Διαμορφώνεται, έτσι, μια ιδιαίτερα δυσχερής κατάσταση για τα πιο υποτιμημένα κομμάτια του φοιτητικού σώματος. Βλέπουμε, καθημερινά, βασικές μας ανάγκες, όπως η σίτιση, η στέγαση και οι μεταφορές, να μετουσιώνονται σε είδη πολυτελείας.

Ειδικά για το ζήτημα της στέγασης, το πανεπιστήμιο και όποιοι συνυπεύθυνοι έχουν φυλάξει το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο. Καθώς, οι αρμόδιοι έχουν αφήσει τις εστίες να ρημάζουν και μαζί με αυτές και τους οικότροφους τους. Η συντήρηση των κτηρίων έχει καταντήσει όνειρο θερινής νυκτός. Δωμάτια κρίνονται ακατάλληλα, όσο υπάρχουν φοιτητές χωρίς στέγη. Πολλά από αυτά δεν έχουν ζεστό νερό, ενώ άλλα δεν έχουν καν παροχή νερού (ενδεικτικά στην ΦΕΕΜΠ τα δωμάτια αυτά είναι 80). Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προβλήματα εμφανίζονται και στην σίτιση των οικότροφων καθώς τα εστιατόρια υπολειτουργούν, ενώ κάποια από αυτά έχουν ήδη κλείσει συμπαρασύροντας και όσους εργαζόμενους δούλευαν ή δουλεύουν ακόμα σε αυτά.

Για τους παραπάνω λόγους φοιτητές της ΦΕΠΑ, της ΝΕΕΜΠ και της ΦΕΕΜΠ προχώρησαν στην κατάληψη του Ιδρύματος Νεότητας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ). Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο βασικός κρατικός φορέας που έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση των παροχών των εστιών (καθώς και άλλων: Erasmus+, συμβάσεις καθαριότητας, «Κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» κλπ.). Συνεπώς, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ο βασικός υπαίτιος, που καλείται να επιβάλλει τα συμφέροντα των αφεντικών για την περεταίρω υποτίμηση των ζωών των οικότροφων που διαμένουν στις εστίες, στα πλαίσια της μετακύλισης του κόστους φοίτησης στις πλάτες των ίδιων. Την ίδια ώρα που φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα αυτονόητα, δουλέμποροι-εργολάβοι παίρνουν από το πανεπιστήμιο εκατομμύρια, για να μισθώνουν εργαζομένους στα εργασιακά τους κάτεργα.

Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε πλάι σε όσους αγωνίζονται για ζωή και αξιοπρέπεια, μέσα από την κατάληψη της
ΙΝΕΔΙΒΙΜ, υψώνοντας ανάχωμα σε όσους κερδοφορούν από την υποτίμηση μας, παρά τις πιέσεις (από πάσα
κατεύθυνση) για την λήξη της κατάληψης. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των οικότροφων, τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ
ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ

ΥΓ. Παρά την ανάληψη καθήκοντος από το νέο, πολυδιαφημισμένο, αγνό, αδιάφθορο ΔΣ, με ηγούμενο τον Δημήτριο Ζέρβα, οι πιέσεις για την λήξη της κατάληψης συνεχίζουν να εντείνονται ακάθεκτα, με ακόμα πιο ύπουλο και χυδαίο τρόπο. Όλα αυτά βέβαια, δεν μας κάνουν καμία εντύπωση, καθώς δεν ελπίζαμε ότι μια κρατική δομή που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα θα άλλαζε επειδή άλλαξε μάσκα ο διαχειριστής του. Δεν χρωστάμε καμιά ειρήνη στους διαχειριστές της εξαθλίωσης μας, δεξιούς ή αριστερούς.

 

Το κείμενο σε pdf.