Διεθνή Νέα: Κρατική καταστολή σε φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Τουρκία

 25-12-2012

occupy -turkey1.000 περίπου φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο METU της Άγκυρας στην Τουρκία. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια προωθεί την ατζέντα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Τουρκία.

Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά  στις 15:50 .  Στις 16:15 , χωρίς προειδοποίηση ή κάποια προβοκάτσια, πάνω από 3.000 αστυνομικοί επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα  και κανόνια νερού. Οι αναφορές κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματισμένους  φοιτητές, με τουλάχιστον έναν να βρίσκεται στο νοσοκομείο με μηχάνημα υποστήριξη ζωής,  αφού υπέστη   εγκεφαλική αιμορραγία μετά από χτύπημα με δακρυγόνα.

Η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκαν  2.000 δακρυγόνα,  80 βόμβες ήχου και 8 αύρες νερού. Συνελήφθησαν 12 φοιτητές οι οποίοι  κατηγορούνται για εξύβριση αξιωματικών της αστυνομίας, και στους οποίους έχουν αρνηθεί κάθε νομικό  δικαίωμα ώστε να μιλήσουν με δικηγόρο. Καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί γι’ αυτή την ενέργεια.

Τις μέρες που ακολούθησαν την διαμαρτυρία  η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτια σε ολόκληρη την Άγκυρα προσπαθώντας  να βρει τους «ηγέτες του δικτύου» . Η «βάση» γι’ αυτές τις εφόδους είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος.

Επόμενο ήταν εκατοντάδες  φοιτητές να συνεχίζουν τις διαδηλώσεις με αίτημα την αποφυλάκιση των κρατουμένων, με προορισμό ακόμα και τα γραφεία του πρωθυπουργού. Πολλοί από το ακαδημαϊκό προσωπικό του METU αρνήθηκαν  να παραδώσουν μαθήματα  αν δεν απελευθερωθούν πρώτα οι κρατούμενοι.

Μάρτυρας της κτηνωδίας που έλαβε μέρος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα στους φοιτητές κάθε 30 δευτερόλεπτα. Ακόμα και όταν οι φοιτητές υποχωρούσαν οι μπάτσοι επιτιθόντουσαν άγρια . Ίσως η αστυνομία ήθελε να πάρει εκδίκηση για τις φοιτητικές διαδηλώσεις που είχαν προηγηθεί.»

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια “γρήγορη” και εκτενή έρευνα για το τι συνέβη στην πραγματικότητα….. Δεν είμαι αρκετά σίγουρος ότι με το να ζητούν από το κράτος να εξετάσει την βία που ασκεί το ίδιο  θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση διαψεύδοντας τις κατηγορίες ότι η αστυνομία έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στους φοιτητές.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν λάβει μέρος σε όλη την Τουρκία.  Στην Adana οι φοιτητές αντιμετώπισαν επιθέσεις με πλαστικές σφαίρες και χημικά, μετρώντας δεκάδες τραυματίες. Στο Mershin οι φοιτητές διαδήλωσαν στα γραφεία της διεύθυνσης  του Πανεπιστημίου. Ενώ στο Eskieshir η αστυνομία έστησε οδοφράγματα και έριξε δακρυγόνα σε εκατοντάδες φοιτητές, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση και από την ιδιωτική ασφάλεια. Παρόμοιες διαδηλώσεις συνέβησαν και στα πανεπιστήμια του Izmir Trabzon και Kocaeli.

Oι συλληφθέντες φοιτητές αποφυλακίστηκαν με εγγύηση.

αναδημοσίευση από: http://libcom.org/blog/turkish-state-unprovoked-brutality-against-students-